Coroane dentare sau fatete dentare?

implant dentar Iasi, chirurgie dentara Iasi

De multe ori pacienții clinicii noastre stomatologice din Iași ne întreabă ce tratament este mai potrivit pentru ei: Coroane dentare sau fațete dentare?

Unii oameni pornesc de la ideea greșită că aceste două tratamente sunt același lucru. În timp ce atât fațetele, cât și coroanele sunt similare în ceea ce privește procedura de realizare, de aplicare, procesul de proiectare și aspectul final, există multe diferențe inclusiv din punct de vedere al circumstanțelor ideale în care un tratament este mai bun decât celălalt.

Similaritati intre coroane dentare si fatete dentare

  • Procedura

Atât fațetele, cât și coroanele dentare sunt piese protetice personalizate ceramice, care sunt cimentate pe dinți.

Aproape întotdeauna amândouă necesită ca dintele natural să fie supus unor lucrări de pregătire înainte de aplicarea lor și, odată ce pregătirea este finalizată, se va efectua amprentarea sau scanarea digitală a structurilor dentare rămase. Amprenta este apoi utilizată pentru printarea 3D a unui mulaj al danturii tale, în scopul proiectării și fabricării restaurării personalizate.

Prin intermediul tehnologiilor digitale CAD-CAM, o coroană sau o fațetă poate fi realizată în doar câteva ore. Coroanele și fațetele pot fi inițial doar temporare, realizate dintr-un material asemănător plasticului, dar plăcut din punct de vedere estetic.

Odată ce tu și medicul sunteți mulțumiți de modul în care arată dintele tău, va fi cimentată restaurarea definitivă, cu un adeziv permanent.

  • Ingrijirea coroanelor si fatetelor

O îngrijire bună la domiciliu va asigura faptul că restaurarea și dintele natural de dedesubt rămân puternice și sănătoase. Periajul de două ori pe zi este important, mai ales la nivelul gingiei, acolo unde dintele întâlnește ceramica.

Această zonă se numește marginală și este locul în care placa dentară se acumulează puternic, se transformă în tartru și, în cele din urmă, va afecta dintele și țesuturile sale de susținere. Ața dentară te va ajuta să îndepărtezi placa dentară la care nu puteți ajunge prin simplul periaj.

Pe lângă o igienă adecvată la domiciliu, vei avea nevoie de consultații stomatologice regulate pentru igienizări profesionale și pentru prevenția afecțiunilor orale. În cadrul consultului, dacă se observă probleme, îți putem analiza profund dinții, prin imagini radiologice inclusiv ale lucrărilor dentare, pentru a verifica starea dintelui de dedesubt. Dacă vom detecta problemele din stadiu incipient, tratarea lor va fi mai ușoară și mai puțin costisitoare.

Diferente intre coroane dentare si fatete dentare

Deși există multe asemănări între coroane dentare și fațete dentare, există diferențe mari.

O fațetă ceramică este strict un tratament estetic, menit să îmbunătățească aspectul dinților implicați în zâmbet.

Această restaurare este foarte subțire și arată ca o scoică mică, de o transparență similară smalțului dentar. Furnirurile sunt Aceste piese protetice se aplică precum niște măști perfecte, pe suprafața vizibilă a dintelui și se suprapun ușor pe marginile acestuia pentru a vă asigura o fixare sigură.

Pe de altă parte, o coroană, deși îți poate oferi același aspect final ca un fațetă dentară, este o restaurare menită a restaura dintele, din punct de vedere funcțional.

Coroanele dentare învăluiesc complet coroana dintelui, pe ambele fețe, restaurându-i și protejându-i de traume ulterioare. Coroanele dentare sunt mai masive decât fațetele, ceea ce înseamnă că medicul dentist trebuie să îndepărteze un strat mai gros de smalț dentar, pentru a le putea aplica.

Fațetele pot costa uneori mai mult decât coroanele, mai ales atunci când se obține o restaurare completă a zâmbetului, în care sunt aplicate fațete pe toți dinții din față.

Coroane dentare sau fatete dentare? Care este cea mai buna optiune pentru tine?

Dacă nu ești mulțumit de zâmbetul tău, dar nu ești sigur care este cea mai bună opțiune pentru tine, programează un consult stomatologic în clinica Diadent din Iași. Dacă dorești un makeover al zâmbetului,  vom analiza împreună opțiunea cea mai potrivită pentru sănătatea și aspectul zâmbetului tău. Deseori se realizează o combinație între coroane dentare și fațete dentare.

 

Suna-ne chiar astazi, pentru o programare!

SUNTEM AICI PENTRU A CONTRIBUI LA SĂNĂTATEA TA ORALĂ


Program:
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sambata si Duminica: Închis
coroana dentara Iasi, fatete dentare Iasi, estetica dentara

Fatete dentare – pro si contra

Argumentele pro și contra sunt esențiale pentru înțelegerea opțiunilor tale de restaurare dentară. Fațetele dentare sunt piese protetice delicate, subțiri, ceramice, care sunt fixate pe

implant dentar Iasi, chirurgie dentara Iasi

Ce trebuie sa stii inainte sa iti pui fatete dentare

Te gândești să îți maschezi imperfecțiunile zâmbetului cu fațete dentare? Nenumărați bărbați și femei doresc să-și înfrumusețeze dinții neatrăgători, pătați, tociți, neuniformi, nealiniați sau ciobiți.