Implantologie

Dr. Sirbu Vadim, chirurg practician la Clinica Diadent, cu experienta in medicina dentara de peste 20 ani, raspunde pacientilor la intrebari privind IMPLANTUL DENTAR:

Ce este implantul dentar?

“Este un dispozitiv asemanator unui ‘surub’ ce se fixeaza in grosimea osului (maxilar, mandibular, zigomatic, etc – in functie de situatia clinica) peste care se ataseaza o lucrare protetica. In prezent, este cea mai performanta metoda in tratamentul edentatiei (lipsa unuia sau mai multor dinti).

Mecanismul de baza al acestei tehnici este procesul numit OSTEOINTEGRARE, in care materiale precum titanul (din care se confectioneaza aceste dispozitive) formeaza o legatura stransa cu osul. Altfel spus, in jurul implantului dentar se formeaza tesut osos. Rezultatul este integrarea in organism a implantului, care va inlocui de fapt radacina dintelui pierdut.

Pentru a se finaliza procesul de osteointegrare este de cele mai multe ori necesara o perioada de timp, de aceea implantul se insera initial iar coroana dentara se confectioneaza si ataseaza ulterior.

Exista o multitudine de factori ce pot influenta succesul si longevitatea acestui tratament. Printe cele mai importante se numara:
* starea generala a pacientului
* pacient sub medicatie ce poate afecta procesul de osteointegrare
* sanatatea orala a pacientului: tesutul gingival, osos, eventuale patologii orale
* capacitatea de vindecare a organismului -fumatul

Un clinician experimentat va evalua in prealabil si detalii precum:
* fortele masticatorii ale pacientului si stresul pe care il vor exercita acestea asupra implantului si viitoarei proteze.
* angulatia si pozitia ideala in care se va insera implantul dentar (in functie de suportul osos, dintii vecini) prin tehnici moderne de imagistica (Computer Tomograf 3D) si simulare digitala (tehnologie CAD/CAM).
In urma experientei acumulate incurajez pacientul sa opteze pentru aceasta metoda de tratament in defavoarea lucrarilor clasice cu prepararea dintilor stalpi”.

Cine isi poate pune implanturi dentare?

" Doar medicul stomatolog este capabil sa evalueze daca aceasta interventie este viabila sau nu pentru un anumit caz clinic.

Prin tehnici moderne de imagistica 3D, clinicianul va analiza SUBSTRATUL OSOS al pacientului – care reprezinta cel mai important criteriu in alegerea acestei metode de tratament – si va veni in intampinarea pacientului cu abordarea terapeutica optima.

Este important de stiut ca in momentul pierderii unuia/ mai multor dinti, sistemul complex format din parodontiu-dinte–os-ligamente este compromis, si se pune in miscare un proces patologic de atrofiere osoasa. Cu alte cuvinte, osul maxilar/ mandibular din zona edentata a pierdut componenta dentara si incepe sa se retraga. Atunci cand edentatia este redusa (1-3 dinti lipsa), retractia osoasa este localizata, si osul capata o forma concava. Cand edentatia este totala pierderea osoasa este generalizata si mai accentuata.

Desi in prezent exista tehnici de aditie osoasa care pot corecta defectul de pierdere al tesutului osos, acestea sunt potrivite doar in unele situatii clinice. Astfel pacientul trebuie sa constientizeze efectul negativ al pierderii dintilor in timp, pentru a putea beneficia de cel mai favorabil si longeviv tratament. “

De ce implanturi?

" Cel mai important avantaj al acestei metode de tratament este deja bine cunoscut si dincolo de domeniul medical: CONSERVAREA STRUCTURILOR DENTARE RESTANTE.

Implantul dentar se insera in locul dintilor pierduti fara a afecta dintii vecini, in timp ce lucrarile dentare clasice presupun prepararea (frezarea) dintilor stalpi ce vor fi inclusi sub lucrare.

Alte avantaje ce merita mentionate:

* aspectul dupa interventie este foarte natural
* pastrarea integritatii structurilor orale si faciale
* stabilitate crescuta
* igiena orala se realizeaza cu usurinta
* calitatea vietii este imbunatatita (alimentatie fara dificultati, senzatii gustative pastrate, incredere in sine crescuta)”

Cat de dureros este sa iti pui implant dentar Iasi?


“ Interventia se realizeaza sub anestezie locala si/sau loco-regionala (in functie de locul inserarii si numarul de implanturi) asadar pacientul nu simte absolut nimic. Durata interventiei este in medie intre 1 – 2 ore si se recomandata o zi de repaos la domiciliu. Fiecarui pacient de la Clinica Diadent i se ofera, la sfarsitul operatiei, o lista cu indicatii si contraindicatii si este monitorizat de medicul chirurg urmatoarele zile post-operator, pentru a incuraja un proces de vindecare cat mai rapid si corect. “

Cat costa un implant dentar Iasi?


" Preturile acestei interventii variaza in primul rand in functie de firma producatoare.

Exista pe piata numeroase firme care produc aceste dispozitive, printre cele mai cunoscute se numara: DENTIUM, ALPHA BIO, MIS, BREDENT, MEGAGEN, BICON, etc. Aceste companii produc implanturi diferite din punct de vedere al materialului din care sunt confectionate, formei, tehnicii de inserare si, prin urmare, preturile sunt la fel de variate.

In urma experimentei acumulate, am descoperit si inteles avantajele si dezavantajele fiecarui tip de implant dentar Iasi in parte.

Printr-o evaluare corecta a situatiei clinice a fiecarui pacient si cunoscand din practica coeficienti precum: duritate, elasticitate, rezistenta in timp a fiecarul brand in parte, vin in ajutorul pacientului cu varianta optima in alegerea implantului.

De asemenea, este cruciala evaluarea corecta a tipului si numarului de implanturi necesare, in functie de calitatea si cantitatea suportului osos, fortele biomecanice din timpul masticatiei, stilul de viata al pacientului.” Alege implantologie Iași la clinica stomatologică Diadent și reconstruiește-ți zâmbetul!