Parodontologie

Parodontologia studiaza anatomia si fiziologia parodontiului marginal, precum, bolile ce il afecteaza si posibilitatile de tratament. Unitatile masticatorii (dintii) fac parte dintr-un sistem complex, in relatie de interdependenta: dintele, osul maxilar, parodontiul marginal.

Daca oricare din cele trei componente este afectata, intregul sistem este compromis.
Parodontiul este format din toate tesuturile care mentin si sustin dintii in oasele maxilare. Acesta are o componenta superficiala (de invelis) – GINGIA si o componenta profunda (de sustinere) – cement radicular, ligamente parodontale, os alveolar.

Gingia este portiunea vizibila a parodontiului marginal si acopera extremitatea coronara a osului alveolar. Culoarea normala este roz deschis – dar exista si variatii anatomice.

Aceasta se imparte in 3 zone:
– marginea gingivala libera (portiunea cea mai coronara, ce inconjoara dintele si se afla intre papilele dentare)
In mod normal, conturul marginal este ascutit, neted, fara neregularitati sau depresiuni. Consistenta normala este mai laxa, usor depresibila.
– papila interdentara (ocupa spatiul interdentar fiind situata imediat sub punctul de contact).
Forma papilei dentare variaza in functie de mai multi factori (morfologia osului, varsta, inghesuiri/spatieri dentare, traumatisme).
– gingia fixa (se afla in continuarea marginii gingivale libere si este ferm aderenta la dinte si os)
Gingia fixa are consistenta ferma si este o zona de rezistenta impotriva retractiei si deplasarii gingiei libere.

Aspectul este de “coaja de portocala” datorita unor partocularitati morfologice.
Ligamentele parodontale au rolul de a uni dintelui şi osul într-o legătură flexibilă. Acestea se fixeaza pe cementul radicular (tesut dur, mineralizat, care acopera radacina dintilor) si il mentine atasat de componenta osoasa. Straturi de cement nou format se depun permanent pe suprafaţa radiculară peste cementul îmbătrânit, asigurând păstrarea intactă a ligamentelor alveolo-dentare şi funcţia lor normala.

Parodontiul are un rol foarte important in procesul masticator si, de aceea, toata structura sa este conceputa pentru a rezista fortelor pe care bolul alimentar le exercita asupra sa. In timpul procesului de masticatie, gingia nu actioneaza singura, astfel ca i se alatura si limba, mucoasa palatina si dintii. Alimentele care ajung in cavitatea orala sunt orientate de la gingie spre limba, si apoi sunt directionate spre dinti.

Gingia prezinta receptori pentru durere, presiune si temperatura, indeplinind astfel functia senzitiva dar asigura in acelasi timp si protectia cementului, ligamentului parodontal, precum si a osului alveolar impotriva factorilor agresivi.
In etapa incipienta a bolii parodontale apare inflamatia gingiei – gingivita. Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei gingiei – devine moale, si a culorii – spre rosu violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare se inflameaza si desprind de pe dinti, apar dureri, senzatie de prurit (mancarime) gingival, gingiile sangereaza la periaj.

Treptat boala evolueaza spre structurile profunde: parodontita – gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale (“buzunarase” formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat etc.).
In stadiile foarte avansate dintii sunt expulzati din alveolele dentare – pierderea dentara.

Aceste afectiuni sunt cel mai frecvent de etiologie bacteriana fiind cauzate de biofilmul de pe suprafata dentara dar sunt intretinute de numerosi factori favorizanti: tartrul, cariile dentare, lucrarile protetice incorect realizate, anumite stari fiziologice (sarcina, menstruatie, pubertate, menopauza), fumatul, anumite medicamente sau afectiuni generale (diabet, anemii, tulburari imunodeficitare, etc).

Pentru managementul bolii parodontale este necesara vizita la cabinetul stomatolog o data la 6 luni/ 1 an (dupa recomandarea medicului) pentru realizarea sedintei de detartraj profesional.
Este dovedit faptul că placă bacteriană veche nu se poate înlătura prin periajul normal, realizat de către pacient la domiciliu.
Clinica Diadent este dotata cu aparate moderne de detartraj cu ultrasunete, create si adaptate special pentru indepartarea tartrului fara a deteriora smaltul dentar.
A doua etapa a detartrajului consta in periajul profesional, realizat cu periute rotative din filamente de plastic moale si pasta abraziva profesionala.
Ultima etapa este realizata cu ajutorul aparatului AIRFLOW – acesta elibereaza cu presiune un jet de aer, apa, pulbere de bicarbonat de sodiu si indepărteaza în totalitate petele/ coloraţiile de natură extrinsecă (cafea, vin roşu, tutun, bacterii cromogene, etc). Jetul sistemului airflow este capabil să pătrundă în cele mai mici spaţii interdentare, având astfel o acţiune eficientă pe toate suprafeţele dintelui. Prin proprietatile bicarbonatului de sodiu se realizeaza in acelasi timp dezinfectarea tesuturilor si usoara albire a dintilor insa fara a afecta smaltul.

Pe langa componenta functionala foarte importanta, specialitatea Parodontologie are in vedere si aspectul ESTETIC al parodontiului. Cu ajutorul tehnologiilor laser, medicina dentara moderna ofera metode de reconturare gingivala minim-invazive, cu vindecare foarte rapida si aproape nedureroase,

Laserul dentar prezinta un varf extrem de subtire pentru acuratetea manoperelor iar prin lumina rosie laser ce realizeaza cauterizarea instanta a tesuturilor sunt eliminate sangerarile si contaminarea cu patogeni.

In stadiile avansate de boala padontala este posibila necesitatea unei menopere invazive din chirurgia parodontala. Operatia cu lambou este o solutie chirugicala caracterizata prin deschiderea unui lambou de acces, dincolo de linia mucogingivala, pentru a oferi acces la radacinile dintilor cu scopul de a elimina tartrul subgingival si pentru a netezi suprafata radacinii dintelui.

Scopul acestui tratament este de a crea o deschidere mai mare catre radacinile dintilor si osul din jurul lor, pentru permite o curatare mai aprofundata. In timpul operatiei cu lambou, medicul are acces direct la zonele pe care le igienizeaza fiind posibila in acelasi timp si repozitionarea gingiei pentru a reface componenta estetica.
Clinica Diadent va pune la dispozitie specialisti in domeniu care pot dignostica corect gradul de afectare parodontala si elabora un plan de tratament corect, adaptat fiecarei situatii clinice in parte. Desi este o boala degenerativa, parodontita poate fi reversibila daca este diagnosticata la timp.