Pedodontie

Parintii sunt primii “doctori” ai copilului asadar deprinderea unor obiceiuri corecte de igiena orala porneste din invataturile si sfaturile primite acasa. Rutina zilnica de ingrijire a dintilor devine un obicei care se transforma in automatism de-a lungul anilor astfel, pentru a implementa de la inceput tehnici corecte de igiena dentara copilului dumneavoastra, va incurajam sa ne vizitati la Clinica Diadent. Primul contact al copilului cu medicul stomatolog este foarte important pentru dezvoltarea unei atitudini pozitive a viitorului adult privind sanatatea orala.
Este necesar sa stim ca pe parcursul vietii, dantura umana parcurge 3 stadii de dezvoltare: dentitia temporara (dinti de lapte), dentitia mixta (dinti de lapte si dinti permanenti), dentitia permanenta.
! Dintii si parodontiul copiilor si tinerilor sunt diferiti din punct de vedere morfo-structural, biologic si functional de cele ale adultilor.
In plus, capacitatea de concentrare si rabdare a copiilor este mult mai scazuta iar managementul emotiilor este realizat cu dificultate. Astfel, consultatia unui medic dentist cu experienta in stomatologia pentru copii poate face diferenta intre un tratament de succes si un episod neplacut pentru cei mici.

Cateva diferente mai importante la nivelul parodontiului in dentitia temporara:

– gingie mai groasă, cu muchia rotunjită și consistență mai puțin fermă
– retractabilitate și tonicitate gingivală redusă
– sistem de fibre gingivale imature cu vascularizație accentuată
– mucoasa gingivală este mai aproape de zona ocluzală

Diferențe în țesutul osos al dentiției temporare:

– osul alveolar mai puțin voluminos, mai puțin dens
– vascularizație intensă
– cortexul osos intern și extern mai subțire
– grosimea osoasă se dezvoltă odată cu erupția dinților (în funcție de tiparul genetic individual)

Un element important în dezvoltarea structurilor dentare este fenomenul numit: resorbția fiziologică.
→Începând cu vârsta de 6 ani, dinții temporari se exfoliază și cad, pentru a face loc dinților permanenți.
→Exfolierea dinților temporari și erupția dinților permanenți determină modificări morfologice și histologice considerabile, foarte importante în gestionarea patologiilor dentare.

Unele dintre cele mai semnificative patologii în rândul copiilor și adolescenților care necesită o vizită URGENTĂ la cabinetul stomatologic pentru un diagnostic și tratament CORECT sunt:

– anomalii de eruptie: eruptie intarziata, eruptii anormale
– anomalii de structura: smalt translucid/colorat, smalt de consistenta anormala (fragil, cretos), smalt cu aspect neregulat (striuri, depresiuni, fisuri)
– afectiuni parodontale (aspect anormal al gingiei: forma, marime)
– traumatismele / fracturi dentare
– dureri dentare
– carii

Pastrarea sanatatii si integritatii dintilor temporari nu trebuie neglijata deoarece patologiile dintilor temporari pot afecta eruptia dintilor permanenti