Diadent

Cariologie

Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar pentru care pacienții vizitează un cabinet stomatologic. Se menifesta prin pierderea de tesut dentar si are mai multe cauze:

Este important sa mentionam ca aceasta patologie NU SE VINDECA DE LA SINE! Cea mai comuna complicatie a cariei dentare este afectarea tesutului pulpar.

Cum poate evolua procesul carios?

Netratat, procesul carios se extinde si depaseste structura exterioara a dintelui (smalt), patrunde spre interior (dentina), ajunge la tesutul pulpar (nerv) si il infecteaza cu patogeni. Odata cu infectarea pulpei dentare, este declansata senzatia dureroasa. Din acest stadiu solutiile terapeutice vizeaza extirparea totala/ partiala a pulpei (in functie de situatia clinica).

Care sunt posibilitatile complexe de tratament?

Pe langa extinderea in profunzime, procesului carios se dezvolta de multe ori si in suprafata, afectand o mare parte din smalt si dentina. In aceste cazuri, pierderea masiva de tesut dentar impune tratamente mai complexe:

Cum putem preveni extinderea cariei?

Asadar pentru a preveni afectarea pulpara, pierdere masiva de tesut dentar sau chiar extractia dintelui, sunt necesare vizitele regulate la cabinetul stomatologic pentru diagnosticarea si tratarea bolii carioase inca din stadiile incipiente.

Avantajele diagnosticarii si tratamentului precoce al cariilor:

In realizarea obturatiilor sunt extrem de importante:

– refacerea morfologiei ocluzale – pentru a nu dezvolta in timp ocluzii patologice;

– refacerea punctelor de contact – pentru a nu afecta papila interdentare;

– refacerea corecta a morfologiei de la nivelul coletului – pentru a nu leza traumatic tesutul gingival.