Diadent

Parodontologie

Parodontologia studiaza anatomia si fiziologia parodontiului marginal, precum, bolile ce il afecteaza si posibilitatile de tratament. Unitatile masticatorii (dintii) fac parte dintr-un sistem complex, in relatie de interdependenta: dintele, osul maxilar, parodontiul marginal.

Parodontiul este format din toate tesuturile care mentin si sustin dintii in oasele maxilare. Acesta are o componenta superficiala (de invelis) – GINGIA si o componenta profunda (de sustinere) – cement radicular, ligamente parodontale, os alveolar. Daca oricare dintre componente este afectata, intregul sistem este compromis.

Boala parodontala este una dintre cele mai raspandite afectiuni dentare la nivel global  si se caracterizeaza prin inflamarea tesuturilor ce inconjoara dintele: gingie, os alveolar, ligamente parodontale. Netratata, aceasta evolueaza si duce la retractie gingivala, retractie osoasa, pungi parodontale si ulterior pierderea dintilor.

Care este cauza apariei bolii parodontale?

Boala parodontala este cel mai frecvent de etiologie bacteriana fiind cauzata de biofilmul de pe suprafata dentara dar este intretinuta de numerosi factori favorizanti: tartrul, cariile dentare, lucrarile protetice incorect realizate, anumite stari fiziologice (sarcina, menstruatie, pubertate, menopauza), fumatul, anumite medicamente sau afectiuni generale (diabet, anemii, tulburari imunodeficitare, etc).

Cum poate evolua boala parodontala?

Treptat boala evolueaza spre structurile profunde: gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale (“buzunarase” formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat etc.).

In stadiile foarte avansate dintii sunt expulzati din alveolele dentare – pierderea dentara.

Care sunt primele semne de boala parodontala?

Care sunt posibilitatile de tratament in boala parodontala?

Pentru managementul bolii parodontale este necesara vizita la cabinetul stomatolog o data la 6 luni/ 1 an (dupa recomandarea medicului) pentru realizarea sedintei de igienizare profesionala.

Este dovedit faptul că placă bacteriană veche nu se poate înlătura prin periajul normal, realizat de către pacient la domiciliu.

Prima etapa in sedinta de igienizare profesionala este detartajul. Clinica Diadent este dotata cu aparate moderne de detartraj cu ultrasunete, create si adaptate special pentru indepartarea tartrului fara a deteriora smaltul dentar.

A doua etapa a detartrajului consta in periajul profesional, realizat cu periute rotative din filamente de plastic moale si pasta abraziva profesionala.

Ultima etapa este realizata cu ajutorul aparatului AIRFLOW – acesta elibereaza cu presiune un jet de aer, apa, pulbere de bicarbonat de sodiu si indepărteaza în totalitate petele/ coloraţiile de natură extrinsecă (cafea, vin roşu, tutun, bacterii cromogene, etc). Jetul sistemului airflow este capabil să pătrundă în cele mai mici spaţii interdentare, având astfel o acţiune eficientă pe toate suprafeţele dintelui. Prin proprietatile bicarbonatului de sodiu se realizeaza in acelasi timp dezinfectarea tesuturilor si usoara albire a dintilor insa fara a afecta smaltul.

Surfasajul radicular este o alta procedura prin care tartrul rezidual inglobat pe suprafata radiculara, si portiuni de cement sunt indepartate pentru ca in final sa rezulte o suprafata curat, dura si neteda:

  • in cazul in care depozitul de tartru se gaseste cervical, la nivelul marginii gingivale libere;
  • si/sau daca exista spatii unde se poate introduce sonda pentru mai mult de 4 milimetri;
  • tehnica surfasajului radicular se realizeaza sub anestezie locala, cu ajutorul chiuretelor sau al instrumentelor ultrasonice

Pe langa componenta functionala foarte importanta, specialitatea parodontologie are in vedere si aspectul ESTETIC al parodontiului

 Cu ajutorul tehnologiilor laser, medicina dentara moderna ofera metode de reconturare gingivala minim-invazive, cu vindecare foarte rapida si aproape nedureroase,

Laserul dentar prezinta un varf extrem de subtire pentru acuratetea manoperelor iar prin lumina rosie laser ce realizeaza cauterizarea instanta a tesuturilor sunt eliminate sangerarile si contaminarea cu patogeni.

Avantajul laserului în tratamentul parodontal:

In stadiile avansate de boala padontala este posibila necesitatea unei manopere de chirurgie parodontala. Operatia cu lambou este o solutie chirugicala caracterizata prin deschiderea unui lambou de acces, dincolo de linia mucogingivala, pentru a oferi acces la radacinile dintilor cu scopul de a elimina tartrul subgingival si pentru a netezi suprafata radacinii dintelui.

Scopul acestui tratament este de a crea o deschidere mai mare catre radacinile dintilor si osul din jurul lor, pentru permite o curatare mai aprofundata. In timpul operatiei cu lambou, medicul are acces direct la zonele pe care le igienizeaza fiind posibila in acelasi timp si repozitionarea gingiei pentru a reface componenta estetica.

Cat costa tratamentul pentru boala prodontala?

Costurile acestui tratament difera in functie de situatia clinica si necesarul terapeutic. Planul de tratament complet il va stabili medicul parodontolog.