Diadent

Protetică dentară

Protetica dentara este ramura stomatologiei care se ocupa cu inlocuirea dintilor lipsa sau reabilitarea orala complexa a arcadelor dentare.

Lucrarile protetice restabilesc integritatea aparatului masticator si sunt indicate in urmatoarele situatii:

Protetica dentara nu inseamna doar estetica. Este, de asemenea, necesara o reconstructie functionala, ceea ce inseamna ca avem in vedere toate functiile sistemului stomatognat: fonatie (producerea sunetelor), masticatie (mestecarea alimentelor), ocluzia dentara pentru a evita bruxismul (scrasnirea dintilor) sau probleme articulare. Medicul dentist sau specialistul care executa o lucrare protetica trebuie sa vizualizeze rezultatul final si sa fie capabil sa-l reproduca.

Desi aceasta ramura a stomatologiei include multe tipuri de reabilitati orale, acestea se impart in 2 mari categorii:

protezari fixe – pe dintii restanti sau pe implanturi dentare 

proteze mobile

Desi aceasta ramura a stomatologiei include multe tipuri de reabilitati orale, acestea se impart in 2 mari categorii:

* In stomatologia moderna, odata cu avansul tehnologic, tindem spre evitarea protezelor mobile datorita dezavantajelor numeroase, insa raman o ultima solutie pentru pacientii care nu pot beneficia de protezari fixe. *

A. Protezarile fixe

1.Lucrari fixe (coroane dentare) pe dinti.

Aceste lucrari imbraca dinti afectati sau compromisi.

2.Lucrari fixe pe implanturi  

In cazul lipsei unuia sau mai multor dinti, se intervine printr-o operatie de “Implant dentar” si astfel se inlocuieste dintele lipsa printr-un dispozitiv (implant) asemanator unui surub ce se introduce in os. Peste implant se construieste ulterior un dinte nou – o coroana dentara pe implant.

proteza dentara Iasi, coroane dentare zirconiu proteza dentara Iasi, coroane dentare zirconiu

3.Proteze totale fixe pe implanturi (All on X)

Atunci cand pacientul este edentat total (lipsa tuturor dintilor), putem evita purtarea protezelor mobile clasice prin proteze fixe pe implanturi. Printr-o interventie chirurgicala (o singura sedinta) se introduc mai multe implanturi in oasele maxilare, in zone strategice, astfel incat  sa putem refacem total dantura pacientului. Ulterior vom infileta in aceste implanturi viitoarele proteze. Aceste proteze sunt fixe, pacientul poate mesteca, zambi, vorbi, fara a le da jos.

B. Proteze mobile

Protezele mobile inlocuiesc de asemenea dintii pierduti insa prezinta cateva dezavantaje fata de cele fixe: 

Întrebări si răspunsuri

 Dintii fac parte dintr-un sistem in relatie stransa de interdependenta, numit sistemul stomatognat, asa ca pierderea unui singur dinte atrage dupa sine consecinte la nivelul intregului sistem: apar modificari osoase, musculare, articulare si dentare (la nivelul dintilor restanti).

Pe tot parcursul vieții dinții suferă deplasări pentru a-și găsi stabilitatea prin contact cu dinții vecini dar și cu antagoniștii lor de pe arcada opusă.

În situația în care un dinte lipsește, ceilalți încearcă să compenseze breșa creată prin înclinarea spre edentație și miscarea antagonistul spre spațiul liber.

 

› probleme ocluzale și articulare, tulburări masticatorii datorate contactelor anormale;

› tulburări posturale urmate de dureri la nivelul capului, cefei, membrelor;

› probleme parodontale, inflamație gingivală și chiar boala parodontală;

› creșterea riscului de boala carioasa a dinților restanți.

De asemenea structura osoasa se deterioreaza: atunci cand un dinte dispare, stratul osos din zona lipsei se resoarbe si subtiaza ceea ce va face protezarea ulterioara foarte dificila.

Retineti:

 Cand suferim de pierderea unuia/ mai multor dinti trebuie sa ii inlocuim in cel mai scurt timp pentru a evita agravarea situatiei.

Cea mai buna protezare este cea care se potriveste cazului dvs. clinic. 

Totusi un principiu de baza este conservarea pe cat posibil a danturii naturale a pacientului. Intotdeauna avem in vedere sanatatea sistemului stomatognat si alegem variantele terapeutice optime pentru a imbina atat esteticul cat si componenta functionala.

Fiecare materiale are diferite proprietati: duritate, greutate, flexibilitate, gama de culori.

Cunoscand proprietatile materialelor, luand in calcul situatia clinica a pacientului si rezultatul pe care dorim sa il obtinem alegem materialele cele mai potrivite si reusim impreuna cu laboratorul de tehnica dentara sa obtinem constructii durabile si cat mai apropiate de natural.

In functie de amploarea tratamentului si numarul de dinti implicati intregul tratament poate dura de la cateva zile (coroana pe 1 dinte) pana la 3 saptamani (protezari mixte multiple)

Pentru cazurile mai complexe ce includ Implantologia ( protezari pe implanturi /proteze totale fixe pe implanturi) tratamentul se realizeaza in etape:

    I prima etapa este cea chirurgicala  – interventia dureaza 1 – 3 ore 

    II etapa protetica se realizeaza dupa osteointegrarea implanturilor (3 – 6 luni) si va dura intre 1-3 saptamani in functie de amploare si dificultate.

* Pentru protezarile imediate pe implanturi (proteze totale provizorii pe 4/6 implanturi – All on 6/ All on 4) interventia chirurgicala si protezarea se realizeaza in aceeasi etapa.

O planificare si etapizare corecta a tratamentului duce la un rezultat final de succes.