Diadent

Fațete dentare

Noi iti readucem zambetul pe buze

Zambetul este cartea noastra de vizita. Un zâmbet perfect este acela care păstrează trăsăturile principale ale propriului zâmbet si le evidentiază într-un mod armonios, un zâmbet cat mai natural.

Un medic stomatolog cu experienta te poate ajuta sa capeti zambetul de mult dorit. La Clinica Diadent, medic stomatolog Elena Sirbu, cu peste 20 ani de experienta in medicina dentara estetica, raspunde pacientilor la principalele intrebari legate de fatetele dentare.

Ce sunt fațetele dentare?

Fatetele dentare sunt niste dispozitive protetice fine aplicate pe suprafata vestibulara (vizibila) a  dintilor pentru a rezolva diverse probleme dentare (coloratii ale dintilor, formă inestetică, spatii interdentare sau înghesuiri) si care are rezultate extraordinare de lungă durată (te poti bucura de fatetele dentare 15-20 ani).

Fatetele dentare sunt perfect compatibile cu smalţul dintelui natural si pot fi realizate din materiale precum ceramică emax, zirconiu sau compozit.

Cat de tare imi afecteaza fatetele dentare dintii?

Fațetele dentare sunt minim invazive. În majoritatea cazurilor este nevoie de o șlefuire foarte fină a dintelui (0,2 – 0,5 mm), astfel încât intervenția va fi insesizabilă. De asemenea, există și cazuri în care fațetele dentare nu necesita șlefuire (fațete no-prep), dacă pacientul are spații între dinți sau dinti de dimensiuni mici. Fatetele dentare nu afecteaza nici parodontiul marginal (gingia) deoarece ele se lipesc pe dintele natural si respecta conturul acestuia in zona apicala.

Cat de durabile sunt fatetele dentare?

Fațetele dentare, cu precădere cele din ceramică sunt făcute să dureze 15 – 20 de ani sau maimult. Nu necesită o îngrijire specială, doar periajul obișnuit, folosirea aței dentare și vizitele anuale de rutină la medicul dentist. Acestea își păstrează nuanța de alb pe care ai ales-o inițial, este culoarea care va rămâne permanent si nu se vor pigmenta de la alimente sau bauturi (cafea, ceai, vin rosu). Nu exista restricții alimentare de niciun fel, insa se va evita spargerea alimentelor foarte dure cu dinții pe care au fost aplicate fațetele.

De cate fatete am nevoie?

Fațetele dentare nu sunt obligatorii, sunt o opțiune. Dacă nu ești mulțumit de aspectul zâmbetului tău sau a anumitor dinți sau îți dorești un zâmbet alb permanent, fațetele pot fi o opțiune. 

Medicii stomatologi le recomandă și pentru a corecta anumite probleme, precum dinți ușor nealiniați sau care nu mai pot fi albiți. Fațetele dentare pot fi aplicate pe un singur dinte, pe un set de dinți sau pe toți dinții, în funcție de nevoile tale și de buget. 

pectul zâmbetului poate fi schimbat complet chiar dacă optezi pentru aplicarea fațetelor doar pe dinții frontali, însă acest lucru presupune ca ceilalți dinți să fie într-o stare perfectă, astfel încât să nu existe nicio diferență sau alegerea unor culori mai naturale pentru fatete pentru a fi cat mai apropiate de ceilalti dinti.

Voi ramane cu dintii sensibilizați?

Majoritatea pacienților simt o sensibilitate dentară generată de cimentare, insa aceasta este o reacție naturală a dinților la cimentul de lipire. Durerea poate ține până la 6 ore din momentul în care efectul anesteziei a trecut și poate reapărea în valuri. Primele zile de la intervenție reprezintă o perioadă de acomodare, ceea ce presupune că poate exista un mic disconfort în timpul masticației sau dureri locale, însă acestea sunt trecătoare. 

Pe lângă sensibilitatea generată de cimentare, există un proces de vindecare prin care gingiile trebuie să treacă pentru a se acomoda cu noii dinți.

Un analgezic te poate ajuta. In medie, pacienții uită complet că au fațete dentare după aproximativ o lună, simțindu-le exact ca pe dinții naturali.

Play Video